Sædskiftekrav fra dyrkningssæson 2018

Baggrund for sædskiftekravet

Da der i 2014 blev fundet kartoffelbrok i det Midt- og Vestjyske område, var det en alvorlig karantænesygdom, som desværre igen dukkede op, efter senest at have været fundet i 1981. Kartoffelmelsfabrikkerne tager disse fund af kartoffelbrok meget alvorligt, for at undgå spredning til andre arealer. Ved fund af kartoffelbrok pålægger Landbrugsstyrelsen arealet et dyrkningsforbud i op til 15 år med kartofler.
Derfor er kartoffelmelsfabrikkerne blevet enige om at indføre en frivillig brancheaftale om sædskifte, for at reducere risikoen for opformering af kartoffelbrok og nematoder, samt vise at fabrikkerne tager disse fund meget alvorlig.


Sædskiftekravet

Kartoffelmelsfabrikkerne i Toftlund (AKS), Brande (AKM), Karup (AKK) og KMC Granules har tidligere udmeldt, at der kommer et sædskiftekrav fra 2018. Sædskiftekravet beskriver, at der til enhver tid skal være mindst 2 kartoffelfrie år. Kravet gælder for alle typer kartofler.
Sædskiftekravet bliver kontrolleret, og vil tage udgangspunkt i oplysninger fra Landbrugsstyrelsen over indsendte marker.

 

Bod og gentagelse

Opfyldes sædskiftekravet ikke, kan den enkelte fabrik pålægge den enkelte avler en bod svarende til 10.000 kr. pr. ha kartofler, hvor sædskiftekravet ikke er overholdt. Fabrikkerne kan til enhver tid afvise leverancer fra arealer, som ikke overholder sædskiftekravet. Ved gentagelse vil der kunne pålægges yderligere sanktioner.


Hvis en mark bliver testet positiv for kartoffelcystenematoder, vil sædskiftekravet fortsat være gældende på det pågældende areal.
Der gives ikke dispensation fra ovenstående.

 

Personligt log ind

Indtast dit personlige brugernavn og adgangskode for at få adgang til beskyttede nyheder og meddelelser
Log ind
Glemt brugernavn eller adgangskode?
Websitet anvender cookies til at huske dine indstillinger og til statistik. Denne information deles med tredjepart.
Læs mere om cookies

LUK