Om AKM

Bedst i fællesskab

Andels-Kartoffelmelsfabrikken Midtjylland A.m.b.a. (AKM) er ganske vist etableret i 1917, men udbygget og moderniseret løbende, så fabrikken i dag fremstår som en af de mest moderne og effektive kartoffelmelsfabrikker i verden. Fabrikken ejes af ca. 355 andelshavere, og er andelshaver i KMC (Kartoffelmelscentralen), der står for salg af kartoffelstivelse og –protein samt udvikling af nye produkter.

 

Kartoffelstivelse i maden

Det primære produkt er kartoffelstivelse. Produktionen foregår i kampagneperioden fra august til december. I den periode modtager fabrikken ca. 250.000 tons kartofler, som bliver til ca. 55.000 tons kartoffelstivelse. Størstedelen af stivelsen anvendes som ingrediens i fødevarer. Via KMC eksporteres 90 procent af produktionen til mere end 80 lande.

Kartoffelprotein til dyr i alle størrelser

Kartoflernes (frugt-)saft indeholder protein (kvælstofforbindelser) og udvindes dels fordi proteinet er værdifuldt som ingrediens i dyrefoder og som råvare til produktion af enzymer, dels for at fjerne kvælstof fra frugtsaften, og dermed nedbringe fabrikkens miljøbelastning. Kartoffelprotein afsættes af KMC.

 

Frugtsaft indgår i naturens kredsløb

Den resterende del af frugtsaften lindeholder mange næringssalte, der ledes tilbage på markerne, som gødning. Frugtsaften er tillige godkendt som økologisk gødning. Se mere under Frugtvand.

 

Hent en brochure

Du kan hente en brochure, der både beskriver hvordan man fremstiller kartoffelmel og nogle af de mange måder, det kan det bruges på.

Hent brochuren her:

Fra kartofler til stivelse

Personligt log ind

Indtast dit personlige brugernavn og adgangskode for at få adgang til beskyttede nyheder og meddelelser
Log ind
Glemt brugernavn eller adgangskode?
Websitet anvender cookies til at huske dine indstillinger og til statistik. Denne information deles med tredjepart.
Læs mere om cookies

LUK